Amputasyon; ağır hasar görmüş ya da fonksiyonelliğini yitirmiş ekstremitelerin kesilerek vücuttan alınmasıdır. Amputasyon eklemleri kurtarıcı bir tedavi olmasa da bazı durumlarda gerekli olan cerrahi bir durumdur.
Amputasyon Sebepleri
Amputasyon sebepleri, diğer bir deyişle amputasyon gerektiren durumların başında periferik vasküler hastalıklar bulunmaktadır. Beslenme hastalıklarından devam edecek olursak diyabet hastalığı da amputasyon sebeplerinden sayılabilir. Bunun dışındaki amputasyon sebeplerini ise şöyle sıralayabiliriz.
Donma
Uzuvların doğrudan ve uzun süre soğuğa maruz kalması donma olarak ifade edilir. Bu durum dokuların zarar görmesine ve damarlarda yaralar açılmasına neden olabilir.
Travmalar
Travma sonrası toksinlerin ortaya çıkmasıyla kas ya da iskemik dokularda ciddi ağrı ve hasarlar oluşabilir. Alt ve üst ekstremite de hayatı tehdit eden durumlar için amputasyon uygulanması mecburi hale gelebilir.
Tümörler
Radyasyon ve kemoterapi gibi tedavilerin gelişmesine bağlı olarak, tümör dokularında yaşanan primer amputasyon sayısında azalma görülebilir. Amputasyon uygulanacak bölgenin hijyenik tutulması son derece önemlidir.
Amputasyon sonrası iyileşme süresi ortalama olarak 8 haftadır.