Tendon sert ama esnek bir lifli doku grubudur. Bir kemiği başka kemiğe bağlayan yapıdır. Çok ağır yüklerin kuvvetlerine direnmek için gerekli olduklarından tendonların güçlü olması önemlidir. Vücutta yaklaşık 4.000 tendon vardır.
Tendinite Nedir?
Spesifik tendonlar, tendonun tahriş olması ve iltihaplanması olan tendinit geliştirmeye eğilimlidir. Kas veya kemiği hareket ettirdiğinizde ağrıya neden olur. Tendinit belirtileri; ağrı, hassasiyet ve hafif şişmeyi içerir. Tendinit, tekrarlayan hareketten aşırı yaralanma olarak gelişebilir veya kas ya da eklemdeki stres ve yaralanmalardan kaynaklanabilir. Yaşlandıkça tendinit riski daha fazlalaşır. Tendinit, tendona kan akışındaki eksiklikler nedeniyle gelişir.
Tendinite Olabilen Tendonlar Hangileridir?
Bazı tendonlar tendinit geliştirmeye eğilimlidir.
Aşil tendonu:
Bu tendon baldır kasınızı topuk kemiğinize bağlar. Aşırı gerilirse, genellikle ayak bileğinizin ve bacağınızın arkasında haşhaş sesi ve keskin bir ağrı ile tamamen veya kısmen yırtılabilir. Cerrahi onarım gerekebilir veya cerrahi olmayan tedaviye yanıt verebilir.
Rotator cuff tendonu:
Rotator cuff tendonları, omuz eklemine kasları bağlar. Kollarınızı başınızın üzerine geçiren bir yaralanma, tekrarlayan kaldırma veya spor nedeniyle tendinit gelişebilir.
Posterior tibial tendon:
Bu tendon baldır kasını ayağın içindeki kemiklere bağlar, kemeri tutarak ve yürürken ayağını destekler. Bir sonbaharda yaralanabilir veya basketbol, tenis veya futbol gibi yüksek etkili sporlarda tekrarlayan bir kullanım yaralanması olabilir.
Ekstansör karpi radialis brevis:
Bu, önkol kaslarınızı dirseğinize bağlayan, genellikle “tenisçi dirseği” olarak adlandırılan tendonun iltihaplanmasıdır. Tenis gibi raket sporları da dahil olmak üzere birçok etkinlikten kaynaklanır.
Patellar tendon:
Basketbol ve voleybol gibi atlama gerektiren sporlarda yaygın olan “jumper’ın diz” diz kapağı (patella) shinbone’a (tibia) bağlayan ve alt bacağınızı uzatmanıza yardımcı olan patellar tendonunuz üzerinde tekrarlanan stresi içerir.