Ortopedi & Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Tolga Tüzüner | Kalça ve Diz Protezi, Spor Travmatolojisi, Kırık & Çıkık , Kemik Erimesi, Artroskopi

Pts-Cuma: 09:00 - 19:00

Tetik Parmak Sendromu

tetikparmak

Tetik parmak, parmağınızı büküp düzleştirdiğinizde ağrı, sertlik ve kilitlenmeye neden olan bir durumdur. Tıp dilinde “stenoz tenosinovit” olarak da bilinir. Bu durum genellikle yüzük parmağı ve başparmağı etkiler ancak diğer parmaklarda da ortaya çıkabilir. Başparmak tutulduğunda, duruma “tetik baş parmağı” denir.
Tetik parmağı olan bir hastada, A1 kasnağı iltihaplanır veya kalınlaşır, bu da fleksör tendonun parmak büküldükçe içinden kaymasını zorlaştırır. Zamanla, fleksör tendon iltihaplanabilir ve yüzeyinde küçük bir nodül geliştirebilir. Parmak esnediğinde ve nodül kasnaktan geçtiğinde, yakalama veya haşlanma hissi vardır.
Ciddi bir tetik parmağı durumunda, parmak kilitlenir ve bükülmüş bir konumda sıkışır. Bazen hasta parmağını düzeltmek için diğer elini kullanmalıdır.

Tetik Parmak Belirtileri

Tetik parmağı belirtileri genellikle tek bir yaralanma olmadan başlar. Özellikle kıstırma ve kavrama aktiviteleri olmak üzere ağır veya kapsamlı bir el kullanımı dönemini takip edebilirler. Tetik parmağın belirtileri şunları içermektedir.

  • Elin avuç tarafındaki parmağın tabanında ihale bir yumru
  • Parmak hareketiyle yakalama, patlama veya kilitleme hissi
  • Parmağınızı eğdiğinizde veya düzleştirdiğinizde ağrı
  • Sertlik ve kilitleme, sabah uyandığınızda olduğu gibi, hareketsizlik dönemlerinden sonra daha kötü olma eğilimindedir.

Tetik Parmak Tedavisi

Ameliyatsız ve ameliyatsız olarak iki şekilde tedavisi mümkündür.  Ameliyatsız tedavide elin dinlendirilmesi, gece atel kullanımı, egzersizler, ilaç ve steroid enjeksiyonları gibi konservatif tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Konservatif tedaviye yanıt vermeyen olgularda kalıcı sertliğin önlenmesi için ameliyat gerekli olabilir. Tetik parmağı için yapılan cerrahi prosedüre “tenoliz” veya “tetik parmağı bırakma” denir. Prosedürün amacı, fleksör tendonun tendon kılıfından daha kolay kayabilmesi için tendon hareketini bloke eden A1 kasnağını serbest bırakmaktır. Tipik olarak, prosedür ameliyat bölgesini uyuşturmak için lokal anestezi enjeksiyonu ile ayakta tedavi ortamında yapılır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *