Kalça protezi ameliyatı, kalça ekleminde ileri derecede hasar oluşmuş hastalarda eklem hasarını durdurma, hareket kabiliyetini artırma ve hastanın ağrılarını dindirmek amacıyla yapılan bir operasyondur. Doğuştan kalça çıkıklığı, kalça ekleminin travma nedeniyle hasar görmesi ya da ilerlemiş osteoporoz nedeniyle kalça eklemleri hasar görmüş olabilir. Kalça protezi ameliyatlarında hasar görmüş eklem, kobalt krom ya da titanyumdan yapılan yapay eklem ile değiştirilir.
Kalça protezi ameliyatı genellikle 65 yaşından büyük hastalara yapılır. Genç yaştaki hastalar için kalça protezi ameliyatı yerine, cerrahi dışı (ilaç kullanımı, fizik tedavi vd.) tedaviler uygulanması önerilir. Ancak hastanın yürüme mesafesi 300 metrenin altındaysa ve hasta şiddetli ağrılar yaşıyorsa kalça protezi ameliyatı 65 yaşından önce de yapılabilir. Kalça protezi ameliyatı total kalça protezi ya da parsiyel kalça protezi ile yapılabilir. Hasta için hangi protez türünün uygun olduğuna ortopedi uzmanı tarafından karar verilir. Bazı hastalarda sadece kalça ekleminin değiştirilmesi gerekirken bazı hastaların hem kalça kemiğinin hem de kalça kemiği yuvasının değişmesi gerekir.
Kalça protezi ameliyatına hazırlık aşamasında hastaya gerekli test ve tetkikler yapılır. Hastanın vücudunda enfeksiyon varlığı olması durumunda ilaç kullanımı ile enfeksiyon varlığının yok edilmesi sağlanır. Bununla birlikte hastanın düzenli olarak kullandığı ilaçlar varsa bu ilaçların kullanımının kontrol altına alınması ya da kontrollü şekilde bıraktırılması sağlanır. Kalça protezi ameliyatı sonrası hastalar ortalama bir hafta içerisinde taburcu edilir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası hastaların günlük yaşamlarına dönebilmeleri için ortalama 4-8 haftalık bir süreç gerekir. Bu süreçte hastaların doktor tarafından reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanması, rutin kontrolleri aksatmaması önemlidir. Bununla birlikte fizik tedavi hareketlerinin uygulanması hastaların iyileşme süreci açısından önemlidir. Kalça protezi ameliyatı sonrası hastaların beslenme düzenlerine dikkat etmesi de önemlidir.
Kalça protezi ameliyatı ortalama 2-4 saat sürer. Kalça protezinin tipi ve doktorun tecrübesine bağlı olarak ameliyat süresi değişiklik gösterebilir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar
Kalça protezi ameliyatı sonrası derin ven trombozu ve enfeksiyon oluşması riski bulunur. Bu riskleri en aza indirmek için hastanın ilaç kullanımına dikkat etmesi ve ameliyattan sonra belirli aralıkla yürümesi önemlidir. Protez ameliyatlarında karşılaşılabilen komplikasyonların başında gelen protezin gevşemesi ya da yerinden çıkması gibi durumlara karşı ise hastanın sakıncalı hareketler yapmaması ve yürüme, merdiven çıkma, fizik tedavi uygulamalarında hareketlerine dikkat etmesi gereklidir.